Nyheter

23/12 2015

Allt om brädspels Erik Säfvenberg har gjort en högst personlig lista över några av årets mest intressanta och köpvärda spel.

Jag kommer inte att bry mig om vilka spel som enligt Board game geek släppts under 2015 utan försökt hålla mig till spel som gått att köpa i Svenska butiker under det gångna året (och förhoppningsvis fortfarande går att köpa). Många spel har jag inte spelat och de kommer heller inte att nämnas, utom i slutet där jag rankar de spel jag längtar mest efter att få spela.

Good Cop Bad CopÅrets partyspel
Tufft år med många bra spel att välja mellan, men för mig sticker Good Cop Bad Cop ut som det spel som spelats mest under året och som jag fortfarande längtar efter att få spela. Men samtidig är det svårt att inte nämna Spyfall och Mafia de Cuba som också gjort mig mer sugen på partyspel än på mycket länge.

Årets fingerfärdighetsspel
Här, liksom i alla övriga kategorier har konkurrensen varit stenhård. Årets spel enligt leksaksbranschen blev Klask och även om det är en rolig, icke eldriven, variant på airhockey är det likt många spel i denna genre både grunt och otillfredsställande i längden. Mitt val är självklart: Flick ‘em Up. Det här det bästa fingerfärdighetsspel jag spelat sedan Pitch Car och förmodligen det bästa spel av denna typ som kommit ut. Fantastiskt spel som har underbara komponenter samtidigt som det är djupt, involverande och märkligt strategiskt.

Red 7Årets kortspel
Oj, vad många det finns att välja mellan även här. Mitt val faller dock på Red 7.  Lätt att lära sig, men med ett en spelmekanik där varje runda går ut på att vinna sitt stick utifrån de regler man ändrat eller kort man spelat ut. Underbart strategiskt, även om korten kan göra hela spelomgången tar slut snabbare än man velat och man känner sig lite bakbunden. Som tur är går en spelomgång riktigt snabbt och man vill på’t igen.

Årets familjespel
Blev ytterligt förvånad att inte Takenoko vann titeln Guldtärningen som årets spel av leksaksbranschen efter att ha sett de nominerade spelen. De ljuvliga spelen New York 1901, Colt Express eller Camel Up, hade alla kunnat ta titeln om de nominerats. Men det är inte det som är mitt val, utan Loony Quest. Visst kan någon anse att det är fusk att ta med ett fingerfärdighetsspel även här, men är det ett spel som familjen ständigt efterfrågar måste det väl vara ett familjespel, eller? Här har man sju världar med flera nivåer i varje värld (som ett digitalt plattformsspel) men här ritar varje spelare på en genomskinlig plastskiva som sedan läggs över banan och ser hur väl man utfört sina uppdrag. Roligare än det låter!

Årets strategispel
Årets flod av fantastiska spel kom ett som verkligen överraskade. Jag hade aldrig trott att något spel skulle slå upplevelsen som gavs i underbara The Voyages of Marco Polo. Mitt personliga val är Castles of Mad King Ludwig. Ibland blir man bara drabbad av ljuv spelförälskelse och det hände förra året med Lewis & Clark och i år med världens bästa slottbyggarspel. Nästan allt är bra: svåra val, känsla av att ha åstadkommit något storstilat, integration mellan spelarna genom att ”jag sätter priset på det du kan köpa” samt den härliga känslan av att har roligt oavsett hur spelet slutar.

Årets överraskning
Att det gick att göra ett spel efter en tv-serie (förutom Battlestar Galactica) som var riktigt bra och dessutom spelade känslan i serien: Homeland: the game

Årets spel
För mig personligen: Mysterium. Denna kombination av Cluedo och Dixit tog mig och spelgruppen med storm och intresset har inte lagt sig. Både den Polska och Svenska utgåvan är bra, men där den Svenska (och engelska) har överlägsna komponenter, excellerar den Polska i bättre illustrerade kort och roligare regler för avslutningen.

Vad jag längtar efter att få spela
Ja, det är mycket det. Men framför allt längtar jag efter att få spela Blood Rage, Churchill, Codenames och en massa annat.

9/12 2015

Här erbjuder vi ett smakprov på senaste numret av tidningen Som ni förstår är inte alla sidor med, inte ens fullständiga uppslag (som i recensionen på näst sista sidan som egentligen är ett uppslag).

18/7 2014

Rodney Smith, Watchitplayed, pratar om Allt om brädspel i sitt senaste youtube-klipp!

 

10/7 2014

Starlit Citadels Joanna Gaskell, som gör eminenta recensioner och genomgångar av brädspel på youtube, blir glad över sitt ex av Allt om brädspel. Även på google+!

 

25/6 2014 – Erik i ”Förmiddag P4 Västerbotten”.

Erik på Sveriges Radio Västerbotten

 

Allt om brädspel blev inbjudna att medverka i P4 Västerbottens förmiddagsprogram för att prata brädspel i allmänhet och Allt om brädspel i synnerhet. Inte konstigt att Erik ser så glad ut!